Özel Öğrenme Güçlüğü

Özel Öğrenim Güçlüğü Nedir?

Özel öğrenme güçlüğü, zekası normal ya da normalin üstünde olmasına rağmen okuma, yazma, matematik ve sözel anlatım gibi temel akademik becerileri kazanma ve kullanmada beklenenden geri kalmasıyla tanımlanan bir bozukluktur.

ÖÖG, nörolojik temelli bir sorundur ve bireyin öğrenme süreçlerini etkileyen algılama, bellek, dikkat, planlama, organizasyon ve problem çözme gibi bilişsel işlevlerde zorluklara yol açmaktadır. Ancak ÖÖG doğuştan gelmektedir. ÖÖG yaşam boyu devam etmektedir. Buna rağmen , erken tanı, uygun eğitim ve destek ile bireyin potansiyelini ortaya çıkarması ve başarılı olması mümkündür.

Özel Öğrenme Güçlüğü Türleri Nelerdir?

ÖÖG, farklı akademik becerileri etkileyen bir grup heterojen bozukluktan oluşmaktadır. En yaygın görülen ÖÖG türleri şunlardır:

  • Disleksi: Okuma becerilerini etkileyen ÖÖG türüdür. Birey, harf ve ses ilişkisini kurmakta, hecelemekte, okuduğunu anlamakta ve akıcı okumakta zorlanır.
  • Disgrafi: Yazma becerilerini etkileyen ÖÖG türüdür. Birey, harfleri ve kelimeleri yazmakta, yazıyı düzenlemekte, noktalama işaretlerini kullanmakta ve yazdıklarını düzeltmekte zorlanır.
  • Diskalkuli: Matematik becerilerini etkileyen ÖÖG türüdür. Birey, sayıları ve sembolleri tanımakta, sayısal işlemleri yapmakta, matematiksel kavramları anlamakta ve problem çözmekte zorlanır.

Özel Öğrenme Güçlüğü Belirtileri Nelerdir?

ÖÖG belirtileri, bireyin yaşına, gelişim düzeyine, zeka seviyesine, öğrenme stiline ve öğrenme ortamına göre değişiklik gösterebilmektedir. Başlıca özel öğrenme güçlüğünün okul öncesi belirtileri şunlardır.

Konuşmaya geç başlama, sesleri ayırt etmekte ve taklit etmekte güçlük.

Kelimeleri yanlış telaffuz etme, renkleri, şekilleri, sayıları ve harfleri öğrenmekte güçlük, el tercihini belirlemekte güçlük. Aynı zamanda yönleri karıştırma, bağcık bağlama, düğme ilikleme gibi ince motor becerileri geliştirmekte güçlük gibi belirtiler görülebilir. Ancak tüm bu sorunlara rağmen erken dönem belirtilerine müdahale edildiğinde başarmak mümkün.

Okul döneminde görülen sorunlar şunlardır.

Okuma, yazma ve matematik becerilerinde geri kalma.

Okuduğunu anlamama, yazdıklarını okuyamama, yazıyı düzgün yazamama, harf ve sayıları ters yazma, matematiksel işlemleri yapamama.

Problem çözme stratejileri geliştirememe, dikkatini toplayamama, konsantre olamama, planlama ve organizasyon yapamama, zaman yönetiminde zorlanıyor olabilir.

Sınavlarda başarısız olma, ödevleri yapamama, öğrenme motivasyonunu kaybetme.

Özgüven eksikliği, kaygı, depresyon, davranış problemleri gibi belirtiler görülebilir. Sonuç olarak disleksi çok yönlü ele alınması gereken bir durumdur.

Eğitim İçin Önerilerimiz

Disleksi eğitiminde öncelikli hedef okuma, dil ve yazma becerilerini arttırmaktır. Eğitim süreci programlı ve verimli olduğunda sonuç almak da o kadar mümkün olacaktır. Disleksi eğitimi için Okuduğunu Anlama ürünümüzü inceleyip satın almak için hemen tıklayın.

Özel Öğrenim Güçlüğü Nedir?

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir