Disleksi Hastalığı

Disleksi bir hastalık değildir. Disleksi yaşa veya kişiye bağlı olarak farklılık gösterir. Küçük yaşlarda geç konuşma, okurken veya yazarken yeni kelimeler gördüğünde duraksama gibi birçok belirtiler görülür. Belirtiler çocukların okula başlamasıyla birlikte okuma yazma döneminde daha da belirginleşir. Bazı kaynaklar Disleksi hastalığı adı altında 6 farklı başlık belirlemiştir. Bunlar ;

  • Fonolojik Disleksi :Seslendirmeye dayalı sorunlar meydana gelir. Beyinde görsel işleme sorunu vardır.
  • Yüzeysel Disleksi : Okurken veya yazarken sözcükleri ayırt edememe sorunudur.
  • Görsel Disleksi : Adından da anlaşılacağı üzere görsel konularda sorunlar meydana gelmesidir.
  • Birincil Disleksi : Disleksi alanında en yaygın türüdür.
  • İkincil (Gelişimsel) Disleksi : Yaş ilerledikçe disleksi sorunu azalmasıdır.

Çocuklarda Disleksi Hastalığı

Çocuklarında disleksi teşhisi koyulan aileler öğrenme güçlüğü hakkında daha fazla şey öğrenmelidir. Bu konuda bilgili ve sağ duyulu olmak çocuğunuzun gelişiminde önemli etkendir. Öncelikli olarak disleksi hakkında olabildiğince çok bilgiye sahip olmanız gerekir. Bu bilgiler çocuğunuzun eğitiminde ve gelişiminde sizlere rehberlik edecektir.

Çocuğunuzun daha hızlı gelişmesi ve disleksiyi yenmesi için özel eğitim aldırmanız gerekir. Göndereceğiniz okulu iyi araştırmalı ve çocuğunuzun gelişiminde etkili olacak okulu iyi belirlemelisiniz. Disleksi bulunan çocuklar sadece okullarda değil evde de eğitimini yeterince almalıdır. Bu nedenle çocuğunuza karşı nasıl davranmanız gerektiğini iyi öğrenmeli ve gereken eğitimi almanız gerekir.

Disleksi Hastalığı Neden Olur?

Disleski, zekanın normal ve normal üstünde olmasına rağmen öğrenmede zorlanma olarak ifade edilir. Genetik kökenkli olduğu düşünülmektedir. Disleksi zeka geriliği ile karıştırılmamalıdır. Disleksi görülen bireylerde zeka geriliği olduğu kanısına varmak yanlıştır. Aksine bu disleksi kişilerin zekası normalin üzerindedir.

Disleksi çevresel faktörlerden kaynaklanacağı gibi doğmadan önceki olaylara bağlı olarak da oluşur. Anne gebelik döneminde sigara, alkol gibi maddeler kullanmışsa eğer doğan çocukta disleksi görülme olasılığı yüksektir. Uzmanlar disleksinin kalıtsal olabileceğini söylese de çevresel faktörlerin etkisi oldukça büyüktür. Disleksi olan bireylere uzman eşliğinde tedaviler uygulanarak zayıf becerileri güçlendirilmeye çalışılmaktadır.

Bu yazıda seo uyumlu olması açısından disleksi hastalığı terimi kullanılmıştır. DİSLEKSİ BİR HASTALIK DEĞİLDİR.

Şu yazımızda Disleksiyi daha iyi anlayabilirsiniz. TIKLAYINIZ.

Yorumlar (2)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir