Disleksi olan çocuğun özellikleri arasında yaşıtlarına göre çok daha meraklı, çok yönlü düşünme ve algılama yeteneğine sahip olmaları yer almaktadır. Disleksili çocuklar kelimelerle değil resimlerle düşünürler ve hayal güçlerini kullanarak aklından geçenleri canlandırabilirler. Disleksi olan çocuğun özellikleri arasında aynı zamanda konsantrasyon konusunda problemler görülebilmektedir. Bu bireyler kelimeleri hatırlamakta zorluk çekmektedir. Aynı zamanda ritimlere uyum sağlayamamaktadır.
Disleksili olan çocukların el yazıları yavaş ve karışıktır. Okuma ve yazma sırasında bazı satırları ve sözcükleri atlamaktadırlar. Bunun yanı sıra sözcükleri tersten okuyabilirler. Örneğin, ‘’kitap’’ demek yerine ‘’kipat’’ şeklinde okuyabilirler. Harfler arasında olan farklılıkları tanımlama ya da açıklama yapma konusunda zorluk çekebilmektedirler.
Disleksi olan çocuğun özelliklerinden birisi de harfleri ve sayıları tersten algılamalarıdır. Örnek vermek gerekirse ‘’3’’ sayısını ‘’E’’ harfi olarak görebilmektedirler. Aynı zamanda ‘’d’’ harfiyle ’’b’’ gibi harfleri birbirlerine karıştırabilirler. Bu bireylerde uzaklık ve derinlik algılama hususunda da sorunlar görülebilmektedir. Bu sebeple eşyalara çarpma ya da sandalyeden düşme gibi durumlar gözlemlenebilmektedir.
Disleksili Bir Çocuğa Sahip Olan Aileler Ne Yapmalı?
Disleksi olan çocuğun özellikleri fark edilebilir özelliklerdir. Bu özelliklerin fark edilmesi ile ailelerin de yapması gerekenler bulunmaktadır. Çocukta böyle bir durum gözlemlendiği zaman hemen bir uzmana başvurmaları gerekmektedir.
Disleksili olan çocuğun çevresinin olumlu destek verecek şekilde yeniden düzenlenmesi de oldukça önemlidir. Bunun dışında yaşanan bu durumun bir uzmana danışılarak çocuğa anlatılması gerekmektedir. Bu süreç içerisinde çocuk desteklenmelidir. Aynı zamanda çocuğun olumlu yönleri de sıklıkla vurgulanmalıdır.
Disleksi olan çocuğun özellikleri fark edildiğinde bu alanda uzman olan kişiler tarafından eğitim görmesi sağlanmalıdır. Çocuğun okuma seviyesinin test edilmesi önemlidir. Disleksi olan çocuklar zeka özelinde olan bir sorundan ortaya çıkmaz. Tarihte dikkat çeken ve önemli işlere imza atan bazı bilim insanları ve sanatçılar da disleksi yaşamış kişilerdir. Bu durumda olan asıl problem beynin öğrenme bölgesinde bulunan sorunlar sebebiyle yaşanmakta olan bir öğrenme güçlüğüdür. Bu problemi aşmak için çeşitli destekler de sunulmaktadır.
Eğitim İçin Öneriler
Disleksili bireyler için özel olarak hazırlanan eğitim içeriklerimize ulaşmak için tıklayınız.