Disleksi olan çocuğun özellikleri şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Zekaları oldukça yüksek olabilir, ancak olayları analiz etme ve sentezleme becerilerinde zorluk yaşayabilmektedirler.
- Duygu ve düşüncelerini rahat bir şekilde söyleyemezler.
- Hareketlerde düzensizlik ve rutin bozukluğu görülebilmektedir.
- Yönlerini bulamayabilirler, algılama konusunda sıkıntı çekebilirler.
- İşitmede ve görmede bozukluklar olabilmektedir. Bu durum öğrenme sürecini etkilemektedir.
- Duygusal sorunlar yaşarlar ve bu durumdan dolayı özgüven eksikliği oluşabilmektedir.
- Erken teşhis bu rahatsızlıkta oldukça önemlidir. Zamanında müdahaleler ile çocuk öğrenme becerilerini geri kazanabilmektedir.
- Çocukluk döneminde en çok ilgilenen öğretmen ve ebeveynler disleksi belirtilerini iyi bilmelidir. Aynı zamanda bu duruma karşı daha duyarlı olmaları gerekmektedir.
- Disleksinin sorun olmaktan çıkması için öğretmen ve ebeveynler farkındalık oluşturmalıdır.
Eğitim Nasıl Olur?
Disleksi olan çocuğun özellikleri dikkate alınarak zorlukları daha kolay bir şekilde aşabilecek teknikler ile eğitimler verilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda bu dönemde ebeveynlere de büyük görevler düşmektedir. Bu dönemde ebeveynler sabırlı ve anlayışlı olmalıdır. Eğitim verilirken kullanılan yöntemler çocuğun durumuna bakılarak kişileştirilmektedir. Okuma, yazma, görsel metaryellere dayalı eğitim sistemi ile çocuk daha kısa sürede öğrenmeye başlamaktadır.
Ülkemizde birçok kuruluş ücretsiz tarama testleri sunmaktadır. Ayrıca eğitim programları da sunarak hem disleksi bulunan çocuğa hem de ailelerine destek olmaktadır. Disleksi çocuğa eğitim verirken onun özgüven sahibi olmasını da sağlamak gerekir. Çocuk bir şeyi başarmışsa ona ödül vererek takdir edilmelidir. Aynı zamanda zayıf oldukları alanları göstermek yerine en iyi yaptığı şeylere yönelterek destek olunmalıdır.
Disleksili Çocuğa Evde Nasıl Davranılmalı?
Eğitim sürecinde motivasyon çok önemlidir. Disleksi olan çocuğun özellikleri dikkate alındığında çoğu özellik motivasyon eksikliğinden kaynaklanıyor gibi görünmektedir. Ancak bu doğru değildir. Motivasyon eğitim sürecinin hızlanmasında etkin rol oynamaktadır. Bu nedenle aileler çocuklarının eğitimlerini aktif olarak takip etmeli ve evde de çeşitli etkinlikler ile destek olmalı ve motivesini arttırmalıdır.
Disleksi olan çocuk hem evde hem de eğitim merkezinde etkinliklere etkili bir şekilde katılmalıdır. Burada verilen eğitimler çocuğun eğitim hayatının daha başarılı geçmesinde önemli rol oynamaktadır. Disleksi olan çocuklara doğru bir şekilde yaklaşıldığı takdirde etkili sonuçlar alınabilmektedir.
Eğitim İçin Öneriler
Eğitim için önerilen dijital kaynaklara ulaşmak için tıklayınız. Aynı zamanda dijital ürünlerin yanı sıra web sitemizde eğitimler ve kitaplar da yer almaktadır.