Disleksi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Disleksi nedir belirtilerini açıklamak için harflerin olduğu görsel

Halk arasında disleksi olarak bilinen öğrenme güçlüğünün alt kavramlarından bir tanesi olan disleksi bireyin normal ve normal üstü zekaya sahip olmasına rağmen okumayı öğrenme gibi temel akademik becerileri öğrenmede zorluk yaşamasıdır.

Çocuklarında bazı gelişimsel farklılıklar fark eden aileler psikiyatrlara başvurmaktadır. Ailelerin endişeleri sonucunda disleksi tanısını koymak için psikiyatrlar disleksinin belirtilerine bakmaktadırlar. Disleksi olan kişiler günlük yaşamlarında dil becerilerinde çeşitli zorluklar ile karşılaşmaktadır. Bunun yanı sıra okumayı ve yazmayı geç öğrendikleri için halk arasında zekası normalden az diye bilinse de aslında disleksili bireylerin zeka puanları normal ve normal üstüdür. Üstün zeka puanına sahip bireylerdede disleksi görülebilmektedir. Hatta bir çok ünlü ve başarılı kişiler disleksidir.

Çocuklarında gelişimsel farklılıklar gören ve disleksi olabileceğini düşünen aileler sıklıkla disleksi nedir belirtileri hakkında uzmanlara başvurmaktadır.Disleksi, okuma ve yazma becerilerini doğrudan etkileyen bir öğrenme güçlüğüdür. Bunun yanı sıra yeni kelime öğreniminde zorluk, bellek problemleri ve akademik becerileri öğrenmede güçlük disleksi belirtisi olabilir. Disleksi özellikleri kişiden kişiye değişiklik gösterse de temelinde dil becerisinin zayıflığı olarak nitelendirilmektedir. Genellikle çocukluk çağında fark edilmektedir. Çocukta geç konuşma, öğrenmede zorluk, kelimeleri yanlış yerde kullanma, okuma ve yazmada yavaşlık gibi belirtiler görüldüğünde bir uzmana danışılmalıdır. 

Disleksi Nedir Belirtileri Nelerdir?

Disleski çeşitli yöntemler ile belirlenmektedir. Bunların en başında testler ve gözlemler gelmektedir. Bazı kişilerde disleksi yetişkinliğe kadar tespit edilememektedir. Bu nedenle disleksi teşhisini erken yaşta koymak önemlidir. Bunun yanı sıra disleskiye sahip kişiler doğru yöntemler ile eğitim aldığı takdirde yaşantısında ve akademik hayatında yüksek başarılar elde edebilmektedir. 

Çocuğuna disleksi tanısı konan aileler Disleksi nedir belirtileri gibi konularda araştırma yapmaktadır. Disleksi bireyin okuma ve yazmayı öğrenmeye başladığı çağlarda yani ilkokul zamanlarında daha belirgin hale gelir. Temel belirtisi okuma güçlüğüdür. Birinci sınıfın 2. dönemine gelinmesine ve eğitsel imkanlardan geri kalmamasına rağmen okumayı öğrenemediyse hemen bir zeka testi yapılır. Bu zeka testi sonucun zeka puanı normal ve normal üstü çıktığında disleksi tanısı konabilir.

Kullanılan bu modele tutarsızlık modeli denir. Türkiye’de tanı koymak için tutarsızlık modelini kullanılmaktadır. Bu modele göre öğrencinin zeka düzeyi ile akademik başarısı tutarsız olmalıdır. Yani öğrenci normal ve normal üstü zekaya sahip olmasına rağmen akademik becerilerde zorlanıyorsa aileler ve uzmanlar disleksiden şüphe etmelidir.

Çocuğun Disleksi Olduğunu Nasıl Anlarız?

Disleksi nedir belirtileri gibi konuların yanı sıra çocuklarda disleski nasıl anlaşılır gibi soruların cevabı da çocuğunda bazı sorunlar fark eden aileler tarafından araştırılmaktadır. Çocuklarda disleksi olup olmadığını anlamak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlar :

  • Geç konuşmaya başlama. 
  • Kelimeleri düzgün şekilde okuyamama. 
  • Harf, renk sayı gibi bazı şeyleri ezberlemede güçlük
  • Kelimeleri yanlış yerde kullanma. 
  • Tekerleme, kafiyeli şiir gibi metinleri söylemede güçlük. 
  • Okuma ve yazmayı öğrenmede güçlük. 
  • Harf ve sesleri birbiriyle ilişkilendirememe. 
  • Verilen talimatları yerine getirememesi 
  • Sesbilgisel farkındalığın yetersiz olması

Disleksi olan çocuğun eğitim süreci erken teşhis ile daha iyi duruma gelir. Yukarıda verilen belirtiler herhangi bir çocukta görülüyorsa hemen bir uzmana danışılmalıdır. Aynı zamanda disleksi ile ilgili daha fazla bilgi almak istiyorsanız sayfamızdaki diğer yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Eğitim İçin Öneriler

Eğitim için önerilen dijital kaynaklara ulaşmak için tıklayınız. Aynı zamanda dijital ürünlerin yanı sıra eğitimler ve kitaplar içinde bu linklere göz atabilirsiniz. 

Yorum (1)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir