Disleksi Neden Olur?

disleksi neden olur

Disleksi bireyde okurken, yazarken zorluklar çekmesine neden olur. Bireyin beyninde dil işleme merkezinde kaynaklanan bozukluk sonucu disleksi meydana gelmektedir. Peki disleksi neden olur? Halk arasında bu duruma sahip bireyler zeka geriliği olarak nitelendirilse de, zekayla pek bir ilgisi bulunmamaktadır. Normal veya üstün zekalı bireylerde görsel ve işitsel öğeleri algılamada sorunlar yaşanmasıyla kendini göstermektedir. 

Disleksinin temel nedeni genetik faktörler, çevrenin etkisi, beynin yavaş gelişmesi gibi durumlara bağlanmaktadır. Beynin dil işleme bölgesindeki farklılık bireyde yazma ve okuma bozukluğuna neden olmaktadır. Ailede geçmişte disleksi öyküsü olması da gelecek nesillerin disleksi olma riskini arttırmaktadır. Erken teşhis sonuncu bu durumun etkilerinin önüne geçilebilmektedir. 

Yetişkinlerde Disleksi Neden Olur? 

Disleksi çocuklukta olabileceği gibi yetişkinlerde de görülebilmektedir. Peki yetişkinlerde disleksi neden olur

  • Genetik faktörlerin yanı sıra beynin dil işleme bölgesinin sonradan yavaşlaması sonucu ortaya çıkabilmektedir. 
  • Dil işleme bölgesinin yetersizliği sonucu bireyde okuma ve yazma bozukluğuna neden olabilmektedir. 
  • Yetişkinlerde disleksi sonucu yönleri karıştırma gibi sorunlarda ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanında yazılı ifadelerde zorluklar çekme gibi sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. 
  • Beyin hasarı sonucunda ortaya çıkabilmektedir. 

Disleksi tanısı özel testler ve uzmanlar tarafından konulabilmektedir. Bu süreçte bir psikolog veya psikiyatrist ile görüşmek en doğrusu olacaktır. Disleksi etkilerini en aza indirmek için uzman ekipler aracılığı ile disleksi merkezlerinde eğitim alınması gerekir. Daha iyi sonuçlar elde edebilmek için erken tanı oldukça önemlidir. 

Çocuklarda Disleksi Neden Olur?

Disleksi günümüzde en çok çocuklarda görülmektedir. Bu nedenle çocuklarda disleksi neden olur sorusu birçok insan için merak konusudur. Çocuklarda disleksi genetik faktörler sonucu olmaktadır. Genetik olarak ortaya çıkan beyindeki dil işleme bölgesindeki bozukluk, çocuğun öğrenme döneminde okuma ve yazmada zorluk çekmesi ile ortaya çıkmaktadır. Genetik faktörlerin dışında çevresel olaylarda disleksiyi tetiklemektedir. 

Ailede daha önceden görülen disleksi gelecekteki bireyleri etkilediği gibi beynin hasar alması da disleksi olma olasılığını arttırmaktadır. Aynı zamanda disleksi farklı tiplerde görülebilmektedir. Kimisinde yazma bozukluğu olarak, kimisinde matematiksel işlemlerin yapılmaması gibi sorunlar ortaya çıkarabilmektedir. Disleksi tanısının konulabilmesi için en net yöntem bir uzman eşliğinde test yaptırmaktır. 

Eğitim İçin Öneriler

Disleksi teşhisi konmuş kişilerde eğitim için önerilen dijital kaynaklara ulaşmak için tıklayınız.  Aynı zamanda dijital ürünlerin yanı sıra eğitimler ve kitaplar içinde bu linklere göz atabilirsiniz. 

Yorum (1)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir