Çocuklarda Okuma Güçlüğü

Çocuklarda Okuma Güçlüğü

Okuma güçlüğü, bilimsel olarak okuma ve yazma gibi temel öğrenme becerilerinin bozuk olduğu disleksidir. Okuma ve yazmayı öğrenme çağında çocukların okul performansını olumsuz yönde etkilemektedir. Ancak bireye uygun özel destek hizmetleri ile bu beceriler kazanılabilmektedir. Okuma güçlüğünde erken teşhis oldukça önemlidir. 

Öğretmenler ve ebeveynler çocuğun öğrenme stilini anlamalı ve o yönde yöntemler belirlemelidir. Disleksi sadece okuma güçlüğü ile sınırlı kalmayıp yazılı anlatım bozukluğu gibi belirtiler de gösterebilmektedir. Disleksi olmak telafi edilemeyen bir durum değildir. Çeşitli destek hizmetleri ile disleksiden duyulan rahatsızlık en aza indirilebilmektedir. Çocukta eğer disleksi belirtileri varsa bir uzmana danışılmalı ve tavsiyeler alınması gerekmektedir. 

Birinci Sınıf Okuma Güçlüğü Çekenler 

Birinci sınıf öğrencilerinde sıklıkla rastlanan okuma güçlüğü erken müdahaleler ile üstesinden gelinebilmektedir. Bu duruma sahip okula yeni başlayan çocuklarda harflerle sesleri ilişkilendirmede güçlük çeker. Kelimeler ile seslerin birbiri ile bağlantısını çözemez. Bu tip çocukta dikkat bozukluğuna neden olabilmektedir. Ayrıca bazı çocukların hiperaktif olmasına neden olabilmektedir. Hiperaktif olan çocuklar disleksiden dolayı böyle oluyor olabilmektedir. 

Çocukta düşük görme ve işitme yeteneği de azsa yine bu yüzden okuma güçlüğü çekiyor olabilmektedir. Özellikle öğretmenler çocuğun okuma becerilerini geliştirmek için ses duyarlılığını arttırmaya, harfleri tanıtmaya çalışmalıdır. Bunu yaparken de diğer çocuklardan farklı olarak etkinlikler yapmalı veya farklı yöntemler denemelidir. 

İkinci Sınıf Okuma Güçlüğü Çekenler 

Okuma güçlüğü, ilkokul çağındaki çocuklar için eğitim engeli oluşturabilmektedir. Özellikle birinci sınıfta okuma yazmayı öğrenmeyen çocuklar için ikinci sınıf işkenceye dönüşebilmektedir. Birinci sınıfta hala fark edilmeyen çocuk ikinci sınıfta da hala fark edilmemişse ilerde akademik başarısızlıklara neden olabilmektedir. Aynı zamanda yapılan araştırmalar disleksinin erken teşhis edilmesi çocuğun eğitim hayatını önemli ölçüde etkilemektedir. 

Destek merkezlerinde verilen yankılı ve tekrarlı okuma etkinlikleri okuma güçlüğü çeken çocuklar için en önemli destek programlarıdır. Aynı zamanda merkezlerde özel olarak ilgilenilen çocuğun okuma hataları tespit edilerek bu yönde çalışmalar yapılmalıdır. Çocuğun okuma esnasında yaptıkları yanlışlıkları keyifli etkinlikler ile öğretmen disleksili çocuğun okuma alışkanlığı kazanmasını sağlayacaktır. 

Eğitim İçin Öneriler

Çocuklarda öğrenme güçlüğü eğitimi için önerilen dijital kaynaklara ulaşmak için tıklayınız.  Dijital ürünlerin yanı sıra eğitimler ve kitaplar içinde bu linklere göz atabilirsiniz. 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir