Disleksi Etkinlikleri

Disleksi Etkinlikleri

Okuma yazma matematik gibi akademik becerilerde görülen gelişimsel bir özel öğrenme güçlüğü olan disleksili bireyler için disleksi etkinlikleri son derece önemlidir. Disleksili bireylerin zeka düzeylerinin düşük olduğu yönünde yanlış bir inanış vardır. Ancak disleksili bireylerin zeka düzeyleri düşük değildir. Hatta disleksili bireylerin bazılarında zeka düzeyi çok yüksek olan ve özel yetenekleri olan bireyler vardır. 

Disleksinin nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Doğum öncesinde ya da sonrasında birçok faktör beynin gelişmesinde rol almaktadır. Bu durum özgül öğrenme güçlüğüne neden olabilmektedir. Bu faktörler; genetik, annenin düzensiz bir şekilde beslenmesi, gebelik sürecinde yaşanan bazı hastalıklar, zorlu doğum, bilinçsiz bir şekilde ilaç kullanımı, doğum sonrasında bebeğin nefes almasında yaşanan sorunlar nedeniyle görülebilmektedir.

Disleksili bireylerin büyük bir kısmında sağ beyin sol beyine göre daha küçüktür. Normal bir bireyin beyninin işleyişi şu şekilde ilerlemektedir;

Ses birimi üretimi (Sol İnferior Frontal Gyrus): Bu bölümde kelimeler seslendirilmektedir. Aynı zamanda oluşturulmakta olan sesler analiz edilmektedir. Okumaya yeni başlayan çocuklarda aktif olarak kullanılmaktadır.

Kelime Çözümleyiciler (Sol Parieto Temporal): Beynin bu bölümünde yazılı kelimelerin analizleri yapılmaktadır. Kelime içerisindeki hece, harf gibi elemanlar bu kısımda seslendirilmektedir.

Otomatik Dedektör Bulucu ( Sol Occipito Temporal): İnsanlar bu şekilde okumayı çok daha hızlı bir şekilde yapmaktadırlar. Disleksili bireylerde bu durum daha farklı işlemektedir. Şağ beyin, sol beyin ile eşit büyüklükte ya da daha büyüktür. Bu durumda disleksili bireylerin özel bir eğitim almaları önemlidir. Disleksi etkinlikleri bu noktada büyük önem kazanmaktadır. 

Disleksi Etkinliklerinin Önemi

Disleksili bireyler için en önemli şey erken tanıdır. Bireylerin hayatlarına etki eden bu durumun önceden bilinmesi son derece önemlidir. Aksi durumda sadece okul başarısızlığı değil yaşanabilecek tüm başarısızlıklar psikolojik sorunlara neden olmaktadır. Erken tanı, aile ve öğretmenlerde oluşacak farkındalık ile mümkün olacaktır. 

Disleksi tanısı olan bireyler için öğretmen, aile, psikolog, özel eğitim uzmanı bir arada çalışmalıdır. Bireyin desteklenmesi için uygun disleksi etkinlikleri bu noktada büyük öneme sahiptir. 

Eğitim İçin Öneriler

Disleksi etkinlikleri ile ilgili olan ürünlerimize ulaşmak için tıklayınız.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir