Dislekside İşlemleme Hızı Nasıl Geliştirilir?

İşlemleme hızı nasıl geliştirilir

Disleksi ile mücadele edenler “İşlemleme hızı nasıl geliştirilir? “ sorusunun cevabını merak etmektedir. Dislekside işlem yapma hızı, bilgiyi alma hızının ve bireyin bu bilgiye tepki verme süresini ifade etmektedir. Aynı zamanda bu süreç bireyin düşünme ve hafıza yeteneğine bağlı olarak değişir. Disleksili bireylerde bu süre oldukça fazladır. 

Disleksili bireyin işlem yapma süresini kısaltmak için birçok yöntemler mevcuttur. İşlemleme hızı yani hızlı otomatik isimlendirme okuma becerisinin öneml, bir yordayıcısıdır. Bu yöntemler kullanılarak birey matematiksel işlemleri daha hızlı yapmaya başlar ve matematik becerileri gelişir. Aynı zamanda bireyin matematik konusunda özgüveni artar. Peki işlemleme hızı nasıl gelişir

İşlemleme Hızını Geliştirmek İçin Bazı Stratejiler 

  • Görsel ve İşitsel Öğeler Kullanmak : Bu materyaller disleksili bireyin bilgiyi beyne daha hızlı ulaştırmasında yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda renkli kartlar veya sesli kitaplar bu stratejiye örnek etkinlikler arasında yer almaktadır. 
  • Teknolojiyi Kullanmak : İnternet ve bilgisayarı kullanmak işlem yapma yeteneğini geliştirmede etkili olabilmektedir. Bilgisayar ortamında bulunan kelime tanıma veya heceleme uygulamaları ile işlemleme geliştirilebilmektedir. 
  • Zamanı Yönetmeye Yardımcı Uygulamalar : Disleksili bireylerde zaman yönetimi oldukça önemlidir. Bu uygulama verilen görevleri zamanında yapmaya yardımcı olabilmektedir. Aynı zamanda zamanı yönetme ve planlama araçları disleksili bireylere büyük ölçüde yardımcı olacaktır. 
  • Kişiye Özel Eğitim Programları : Her disleksili bireyin ihtiyacı farklıdır. Bu yöntem ile birey kendi hızı doğrultusunda öğrenmeyi sağlamaktadır. 
  • Dikkat ve Odaklanma Etkinlikleri : Disleksili bireylerde öğrenme ve işleme hızını geliştirmek için dikkat ve konsantrasyon birinci sırada yer almaktadır. Aynı zamanda seçici ve parçalanmış dikkat terapi programları bireyin odaklanmasını sağlamaktadır.
  • Eğitimde Sabırlı Olmak : Her işte olduğu gibi disleksi ile mücadelede sabır oldukça önemlidir. Bu süreçte aile ve eğitimcilerin sabırlı ve teşvik edici olması gerekir. Bu tutum bireyin gelişimini olumlu yönde etkileyecektir. 

İşlemleme Hızının Gelişmesinin Faydaları 

İşleme hızı nasıl geliştirilir, sorusunun yanında aynı zamanda işlemleme hızının gelişmesinin faydaları nelerdir, sorusunun cevabını da bilmek gerekmektedir. Dislekside işlemleme hızının geliştirilmesi, bireyin eğitim hayatının daha verimli geçmesine yardımcı olmaktadır. Bunun yanı sıra bireyin potansiyelini daha üst seviyelere çıkartarak akademik başarılar elde etmesini de sağlayabilmektedir. 

Eğitim İçin Öneriler

İşlemleme hızı nasıl geliştirilmektedir konusunda eğitim için önerilen kaynaklarımıza ulaşmak için tıklayınız.

İşlemleme hızını geliştirmek için kullanılan HIZLI OTOMATİK İSİMLENDİRME kitabımızı incelemek için tıklayın.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir