500 Tl üZeri ücretsiz kargo

Özel Öğrenme Güçlüğü

özel öğrenme güçlüğü

Öğrenme güçlüğü zeka seviyesinden bağımsız olarak her bireyde görüşebilecek bir öğrenme bozukluğudur. Bilimsel olarak öğrenme güçlüğüne disleksi adı verilmektedir. Disleksi konuşma, dinleme, yazma, okuma gibi bireyin temel işlevlerini yerine getirememesi durumuna denmektedir. Ayrıca bu kişiler temel matematik işlemlerini yaparken de zorluk çekmektedir. Disleksi olan kişiler kolay şekilde kendini ifade edemez. 

Disleksi olan kişiler kendini kolayca ifade edemediği için çevresi tarafından fark edilmek ister. Bu nedenle insanlar olarak bu hastalığa karşı duyarlı olunmalıdır. Ayrıca bu durumun ne olduğu, ne gibi sonuçlar doğurduğunu bilmek yararlı olacaktır. Disleksi bir tür öğrenme güçlüğüdür. etmektedir. Öğrenme güçlüğü hakkında bilinmesi gereken önemli noktalar bulunmaktadır. 

Öğrenme Güçlüğü Nedir? 

İlkokul çağlarında belirtileri görülen ve halk arasında öğrenme güçlüğü bireyin yaşamsal faaliyetlerini yerine getirirken zorlamaktadır. Dünyada daha eskilerden beri olsa da ilk kez 1962 yılında bilimsel olarak tanımlanmıştır. Öğrenme güçlüğü beyinde bulunan sinir sistemlerinin bozuk çalışması sonucunda meydana gelmektedir. Doğuştan olabileceği gibi sonradan da ortaya çıkabilmektedir. Doğuştan oluşan disleksi belirti özelliklerinden dolayı çocuğun okula başlamasıyla gün yüzüne çıkmaktadır. 

Öğrenme Güçlüğü Çeşitleri 

  • Disleksi (okuma bozukluğu) :Çoğunlukla bu türü görülen öğrenme bozukluğu okurken atlama, yavaş okuma, heceleyerek okuma gibi sorunlar ortaya çıkarmaktadır. 
  • Disgrafi (Yazılar ile ilgili bozukluk) : Adından da anlaşılacağı üzere yazı yazarken zorluk çekmedir. Yazıları oldukça kötü ve karmaşıktır. 
  • Diskalkuli (Matematik işlemeleri bozukluğu) : Temel matematik işlemlerini yaparken zorluk çekilmesidir. Hesaplamaları yanlış yapma yada tersten işlem yapma gibi belirtileri vardır. 
  • Dispraksi (fiziksel bozukluk) : Hareket becerisinde eksikliği olan bireyler bu öğrenme bozukluğu türüne sahiptir. 

Öğrenme Güçlüğü Belirtileri Nelerdir? 

  • Okuma yaparken zorluk çekme veya bazı kelimeleri tam olarak okuyamama. 
  • Yazarken kelime veya harfleri eksik yazma. 
  • Temel okuma ve matematiksel sistemlerini (alfabe, çarpım tablosu) hafızaya alırken zorluk çekme. 
  • Tarihleri ve günleri karıştırma. 
  • Yeni şeyler öğrenmeden kaçınma veya zorluk çekme. 
  • Okuma etkinliklerinden kaçma. 
  • Günlük düzeni sağlamada zorluk çekme. 

Yakınınızda veya çocuğunuzda bu belirtiler varsa bir uzmana danışmak ve gereken önerileri almak yararınıza olacaktır. 

Eğitim İçin Öneriler

Dijital materyaller ve daha fazlasını keşfetmek için buraya tıklayın. Ayrıca, zengin eğitim programları ve kitap seçeneklerimizi incelemek için verilen bağlantıları ziyaret etmenizi öneririz.

    Bir yanıt yazın