Disleksi Nedir?

Disleksi Nedir?

İnsanların aklına çoğu zaman “Disleksi Ne? “ sorusu gelmektedir. Disleksiyi kısa ve öz şekilde tanımlayacak olursak bireyin okuma ve yazma becerilerinde zorluk çekmesi olarak tanımlayabiliriz. Birey yazıları okurken heceleme eğilimindedir. Daha kısa şekilde ifade edilecek olunursa öğrenme bozukluğu olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Öğrenme güçlüğü bulunan bireylerin yaşam kalitesi etkilenmektedir. Günlük yaşantısında normal bir şekilde işlerini hallederken bazı aktivitelerde zorluklar çekebilmektedir. Disleksinin ne olduğunu bilmek ve belirtilerinin neler olduğu hakkında araştırmalar yapmak gerekmektedir. Çünkü disleksi için erken tanı yapmak yaşamın geri kalanını olumlu yönde etkileyebilmektedir. Erken tanı sayesinde bireye daha doğru destekleme yöntemleri uygulanabilmektedir. 

Disleksi Belirtileri Nelerdir?

Disleksinin belirtisini öğrenmeden önce “Disleksi Ne? “ sorusunun cevabını öğrenmekte fayda vardır. Öğrenme güçlüğü bireyin öğrenme ve gelişme güçlü çekmesine neden olan öğrenme bozukluğudur. Belirtileri ise şunlardır :

  • Harfleri ve harfe ait sesleri karıştırma, 
  • Kelime haznesini geliştirememe, 
  • Konuşurken uzun kelimeleri doğru bir şekilde telaffuz edememe, 
  • Harf veya kelime oyunları gibi etkinliklerde tepkilerin geç verilmesi, 
  • Boyama etkinliklerinde zayıflık, 
  • Yazma ve okumanın yavaş olması, 
  • Ezberlemede güçlük çekmek ve yeni diller öğrenememe, 
  • Espri veya şaka ifadelerini ayır edememe, 

Verilen belirtiler öğrenme güçlüğü bulunan bireylerde yaşanacak zorlukları ifade etmektedir. Erken tanı ile uygun destek yöntemleri uygulanabilmektedir. Uygulanan bu yöntemler ile yaşam kalitesi arttırabilmektedir. 

Disleksi Ne Zaman Belli Olur? 

Disleksi Ne? “ sorusuna en net cevap okuma ve yazma becerilerinde bozukluk meydana gelmesi olarak açıklanabilmektedir. Genellikle disleksinin olup olmadığı okul çağlarında belli olur. Ancak kişiden kişiye göre de ne zaman görüneceği değişiklik gösterebilmektedir. Daha çok erken çocukluk döneminde disleksi belirtileri görülmektedir. Aynı zamanda tanılar bu dönemde belirlenmektedir. 

Disleksisi olan kişiler geç konuşmaya başlamaktadır. Yada okuma yazmayı öğreniyorsa güçlük çekebilmektedir. Bu nedenle disleksinin olduğunu okula yeni başlayan çocuklarda görmek mümkündür. Bir gün veya iki günde disleksinin tanısı konulamaz. Uzun gözlemler sonucunda disleksinin tanısı konulabilir. Disleksinin tanısı konulan çocuklar destekleme eğitimleri ile bu durumları aşabilirler. 

Eğitim İçin Öneriler

Disleksinin teşhisi konmuş bireylerde eğitime önem verilmesi gerekmektedir. Web sitemizde Bunun için tercih edilebilecek eğitimlerimiz sizler için sıraladık;

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir