”Dyslexia ne demek? “ sorusunu da cevabını iyi bilmek gerekmektedir. Öğrenme güçlüğü, bireyin zekasıyla ilgili bir durum değildir. Birey üstün zekalı olmasına rağmen okuma, yazma gibi becerilerini tam olarak yerine getiremez. Beyindeki dil ile ilgili bölümün zayıf çalışmasından kaynaklanmaktadır. Sesleri tam olarak algılasalar bile kelime ve harflere dökemezler.
Disleksinin farklı türleri vardır. Her bireyi farklı derecede etkilemektedir. Kelimeleri seslendirirken zorluk çekmeye fonolojik disleksi, sözcükleri beyinde tanıyamama ve birleştirememe durumuna ise yüzeysel disleksi denmektedir. Belirtileri kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir. Özellikle çocukluk çağında ön plana çıkar.
Yetişkinlerde Disleksi Ne Demek?
Öğrenme güçlüğü sadece çocuklarda görülmemektedir. Yetişkinlerde de bu belirtiler görülebilmektedir. Bu nedenle her bireyin disleksinin ne olduğunu bilmesi gerekir. Bunun yanı sıra zeka ile ilgilisi olmadığı gibi normal veya üstün zekalı bireyde bu durum yüzünden okuma ve yazma bozukluğu ile karşı karşıya kalabilmektedir. Yetişkinlerde, genelde okuma isteği olmaması yada yazma gibi etkinliklerden kaçma gibi durumlar doğurabilmektedir.
Öğrenme güçlüğüne birçok faktör neden olabilmektedir. Genetik veya beyinde oluşan hasarlar yüzünden bu rahatsızlık oluşabilmektedir. Aynı zamanda beyinde oluşan hasar ile sonradan da öğrenme güçlüğü ortaya çıkabilmektedir. Sadece yazma ve okuma bozukluğu değil sayı ve harfleri ters çevirememe gibi durumlarda görülebilmektedir. Yaşam boyu görülebilen bir durum olduğu için erken teşhis oldukça önem teşkil etmektedir.
Disleksi Çeşitleri Nelerdir?
Öğrenme güçlüğünün hangi çeşitleri olduğunu merak edilmektedir. En yaygın çeşitleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- En yaygın görülen çeşidi birincil tip öğrenme güçlüğü türüdür. Genetik olarak ortaya çıkmaktadır.
- İkincil tip disleksinin beyin gelişimi erken başladığında meydana geldiğini söylemek mümkündür
- Fiziksel yaralanma sonucu meydana gelen türü ise travma tipi disleksidir.
- Fonolojik disleksi türü ise kelimeleri ayırt etme güçlüğüdür.
- Kelimeleri görmeye dayalı zorluk çekmeye yüzeysel disleksi denmektedir.
- Görsel olarak beynin kelimeleri tanıyamaması durumuna görsel disleksi denir.
Öğrenme güçlüğü çeşitleri her bireyde farklı şekillerde görülebilmektedir. Bir kişide birden fazla çeşidi de görülebilmektedir.
Eğitim İçin Öneriler
Teşhis konmuş bireylerde eğitim oldukça önemlidir. Bunun için tercih edilebilecek eğitimlerimiz sizler için sıraladık;