Disleksi Eğitimi

disleksi eğitimi

Özellikle çocuklara verilen disleksi eğitimi, normal okulun dışında özel okullarda verilmektedir. Eğitimi veren okullar okuma ve yazma güçlüğü çeken çocuklara çeşitli etkinlikler yardımı ile okuma ve yazmayı öğretmektedir. Burada amaçlanan birden fazla duyu organını harekete geçirmektir. Çocuk farklı duyu organlarını kullanarak okumayı ve yazmayı öğrenmektedir. Aynı zamanda yapılan etkinlikler ile eğlenerek öğrenme hedeflenmektedir.

Disleskiye sahip çocuk birden fazla duyu organlarını kullanarak okuma ve yazma ile bağ kurar. Böylelikle zorladığı okuma işlevini eğlenerek öğrenmiş olur. Disleksiye sahip çocuklar için verilen eğitim kapsamında yapılan bazı etkinlikler şunlardır :

  • Kum veya traş kalemi ile yazmak.
  • Görsel aktivite olarak havaya yazmak.
  • Hissetme duyusunu harekete geçirmek için zımpara kağıdından harfleri okumak.
  • Oku, yaz ve inşa et etkinliği.
  • Kelime haznesini geliştirmek için kelime oluşturma etkinliği.
  • Okuduğunu anlama zorluğu çeken çocuklar için hikaye çubukları.

Meb Disleksi Eğitimi

Milli Eğitim Bakanlığı da disleksi rahatsızlığına sahip bireyler için kurslar açmaktadır. Burada bulunan öğretmenler bireye çeşitli yöntemler ile disleksi eğitimi vermektedir. Verilen eğitimler bakanlık kontrolünde yapılmaktadır. Bunun yanı sıra birey çocuğunu özel okula gönderecek maddi durumu yoksa milli eğitime bağlı disleksi kurslarına gönderebilir. Bu eğitimleri rehabilitasyon merkezleri düzenler.

Milli Eğitim Bakanlığı kapsamında bulunan rehabilitasyon merkezlerinde disleksi olan çocuklara özel etkinlikler yapılmaktadır. Bu etkinlikler ile MEB gözetiminde disleksi eğitimi sağlanmaktadır. Eğer bireyde disleksi varsa uzmanların yönlendirmesi ile bu kurslara gidilebilmektedir.

Evde Disleksi Eğitimi

Özel okullarda veya MEB kursları dışında da evde disleksi eğitimi alınabilmektedir. Aynı zamanda online olarak verilen eğitimler ile kurslara veya okula gidilmeden tedavi sağlanmaktadır. Bunun dışında çocuğu disleksi rahatsızlığı olan aileler evde çeşitli aktiviteler ile çocuğunun gelişimini sağlayabilir. Evde yapılabilecek disleksi aktiviteler şunlardır ;

  • Çocuğun okuma alışkanlığını arttırmak için yüksek sesle kitap okuyabilirsiniz.
  • Çocuğunuzun sevdiği şeylere yön vererek okuma ve yazma becerisi kazandırabilirsiniz.
  • Elektronik cihazlarınızdan sesli kitaplar dinleyebilirsiniz.
  • Çocuğunuzu iyi incelmeli ve gerektiğinde not almalısınız.
  • Bir şeyleri öğrenmesini tebrik edin.
  • Bu durumdan dolayı ne hissettiğini anlamaya çalışın.

Tüm bunların yanında çocuğunuz için evinizi disleksi dostu yapın. Evde DİSLEKSİ EĞİTİMİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN.

Eğitim İçin Öneriler

Disleksi eğitiminde tercih edebileceğiniz eğitimlerimizi sizler için sıraladık. Bu setlere aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz;

Zıt Anlamlı Kelimeler

Görsel Algı ve Dikkati Güçlendirme Kitabı

Hızlı Otomatik İsimlendirme

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir