500 Tl üZeri ücretsiz kargo

Disleksi Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

disleksi nedir

Disleksi; okuma, yazma ve anlama becerilerinde meydana gelen bir öğrenme güçlüğü ve bozukluğu şeklinde ifade edilmektedir.

Disleksi Nedir, Ne Demek?

Kelimeleri meydana getiren seslerin ve simgelerin beyin tarafından algılanmasında yaşanan problemin karşılığı olarak tanımlanmaktadır. Aynı zamanda okuma ve yazma fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyen özel bir problemdir. Kişinin zeka problemi olmadığı halde öğrenme konusunda güçlük yaşamasıdır.

Bu bireyler seslerin harf ve kelimeler ile olan ilişkisini anlamakta güçlü çekmektedir. Genel anlamda beynin dil, görme, dokunma ve işitme alanlarını etkileyen bu durum, dikkat dağınıklığı yanı sıra hafıza üzerinde de birtakım sorunların yaşanmasına sebep olabilmektedir.

Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılmaktadır?

Çocukluk döneminde kendini gösteren disleksi, daha çok okuma ve yazma gibi becerilerin gelişmeye başladığı dönemlerde ortaya çıkmaktadır. Disleksi belirtileri şöyle tanımlanmakadır;

  • Harflerin ve kelime seslerinin karışması, telaffuzda zorluk yaşanması
  • Benzer kelimelerin ayırt edilmesinde güçlük yaşanması
  • Konuşmaya geç başlamak
  • Okuma ve yazmada zorlanmak
  • Yeni kelime öğrenirken sorun yaşanması
  • Şekilleri birbirine benzeyen harflerin ayırt edilmesinde zorlanmak
  • Ezber yaparken ya da yabancı dil öğrenirken zorlanmak
  • Tekerlemeleri öğrenmede ve söylemede güçlük çekmek
  • Matematik problemlerinin çözümünde zorluk yaşamak

Okuma, anlama ve yazma konusunda güçlük yaşama olarak tanımlanan disleksi okul öncesi çağda da fark edilebilmektedir. Hemen her yaşta meydana gelebilmektedir. Erken ve doğru tanı sayesinde bu problem kontrol edilebilmektedir. Disleksi tanısı için uzman doktor desteği alınmalıdır.

Nedenleri Nelerdir?

Kesin bir sebebi bulunmayan disleksi nedenleri, genetik yatkınlık ile ilişkilendirilebilmektedir. Anne ya da babada varsa çocukta da görülme ihtimali yüksektir. Bunun yanı sıra beynin gelişmesinde ve işlevinde oluşan bozukluklardan da kaynaklanabilmektedir. Ayrıca beynin belli bölgelerinde işlevsel farklılıklar bu durumu tetitkleyebilmektedir.

Gebelik döneminde meydana gelen birtakım sorunlar bu rahatsızlığın meydana gelmesinde etkili olabilmektedir. Bunun yanı sıra öğrenme güçlüğü gidermek ve bilişsel becerilerin artmasını sağlamak için doğru tekniklerin kullanılması önem arz etmektedir.

Tedavisi Nasıl Yapılır?

Birden fazla çeşidi olan disleksinin tedavisi için öncelikle doğru tanının yapılması gerekir. Aynı zamanda özel eğitimler yanı sıra ailelerin çocuklarına sağladığı destek bu aşamada çok önemlidir. Yaşam boyu süren disleksi erken tespit edildiğinde ve doğru tedavi edildiğinde kişinin başarısı gelişebilmektedir. Aynı zamanda kendine güveni artmaktadır ve öğrenme yeteneği güçlenmektedir.

Eğitim İçin Öneriler

Disleksi için eğitim önerilerimizi sizler için sıraladık. Bu eğitimler oldukça faydalı ve etkili eğitimlerdir. Eğitimler hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

    Bir yanıt yazın