Okuma Yazma Önemi Nedir? Nasıl Öğretilir?

okuma yazma önemi

Okuma yazma; ilkokul 1. Sınıf süreci ile başlayan, akademik başarının ilk aşamasını oluşturan ve iletişim kurabilmeyi sağlayan kavrama yetisidir. Okuma yazma önemi, nasıl öğretildiği gibi konularda sizlere bu yazımızda bilgiler verdik.

Okuma Yazma Önemi Nedir?

Okuduğunu anlama ve yorumlama yetisi olarak tanımlanan okuma yazma; gerek günlük hayatta gerekse iş hayatında kişinin başarılı olmasının en temel yapı taşıdır. İlkokul döneminden itibaren başlayan bu öğrenme süreci birtakım teknikler ile kolay olsa da bazı kişiler için zor olabilmektedir. Bunun temel nedeni ise disleksi, öğrenme güçlüğü gibi durumlardır.

Beyni zihinsel, sosyal ve duygusal anlamda geliştirmeyi sağlayan okuma ve yazma; aynı zamanda çocukların hayata hazırlanma aşamasıdır. Bu beceri sayesinde anlama, öğrendikleri arasında ilişki kurma, özgüven ve başarı kazanmaları mümkün olmaktadır. Zaman içerisinde öğrendikleri bilgileri günlük hayata yansıtmaları kolaylaşır. Toplumun eğitim seviyesinin ilerlemesi ve gelişmesinde okuma yazma oranı oldukça önem arz etmektedir.

Okuma Yazma Nasıl Öğretilir?

Her çocuğun öğrenme yetisi farklıdır. Bundan dolayı öğrenme süreci her çocuk için aynı şekilde ilerlemez. Okuma yazma eğitiminde öğrenciler arasında kıyas yapılmadan, öğrenme yeteneklerine uygun yöntemlerin belirlenmesi gerekmektedir. Eğer çocukta disleksi, öğrenme güçlüğü ya da iletişim bozukluğu gibi durumlar söz konusu ise okuma yazma becerilerinin gelişmesi için biraz daha özel destek sağlanmalıdır.

Okuma yazma becerisinin kazanılması için öncelikle çocukların el ve kol kaslarının gelişmesi sağlanmalıdır. Bunun için boyama ve çizgi çalışmaları yapılmalıdır. Bir sonraki aşama olarak harf seslerinin tanınması, ayırt edilmesi, harflerin okunması ve yazılması öğretilmelidir. Bunun sonrasında ise heceleme ile birlikte okuma ve yazma geliştirilmelidir.

Okuma Yazma Etkinlikleri Nelerdir?

Çocukların akıcı bir şekilde düşünmesi için doğru şekilde okuma yazma öğrenmeleri gerekmektedir. Bu konuda öğretmenlerin bireysel farklılıkları göz önünde bulundurması ve okuma yazma öğretimini tamamlaması gerekmektedir. Bu anlamda birtakım okuma yazma etkinliklerinden yararlanılmaktadır.

Okuma ve yazma becerisi yeni fikirlerin oluşması ve yaratıcılığın gelişmesinde çok önemlidir. Eğlenceli ve farklı birtakım etkinlikler sayesinde kolay öğrenme söz konudur. Aynı zamanda beyin gelişimi de desteklenmiş olmaktadır. Görsel algının desteklenmesi, dikkat sağlama çalışmalarının yapılması, fonolojik duyarlılık yani işitsel algı oluşturulması bu aşamada önemlidir. Bu şekilde temel becerinin kavranması ve problem çözme yeteneğinin gelişmesi de beraberinde gelmektedir.

Eğitim İçin Öneriler

Okuma yazma eğitimi için önerilen eğitimlerimizi sizler için sıraladık;

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir