Okuduğunu Anlama Nedir? Nasıl Geliştirilir? Stratejileri Nelerdir?

okuduğunu anlama

Okuduğunu anlama; bir metni kavrama, öğrenme ve yorum çıkarma yeteneği olarak tanımlanan bilişsel süreçtir.

Okuduğunu Anlama Nedir? Neden Önemlidir?

Çocukluk döneminden itibaren önem arz eden okuduğunu anlama yeteneği; kişinin yazılı bir metinden ana fikir çıkarabilmesidir. Ayrıntıları fark edebilmesi ve konuyu daha önce bildiği kavramlar ile bütünleştirebilmesi şeklinde ifade edilebilmektedir.

Kişinin iletişim kurabilme yeteneğinin gelişmesi aşamasında oldukça önemlidir. Okul, iş ve hayatın her alanında başarılı olmayı beraberinde getirmektedir. Düşünme yetisinin gelişmesi yanı sıra yeni fikirlerin oluşmasına da katkı sağlayabilmektedir. Bu nedenle anlama yetisini çocukluktan itibaren geliştirilmesi önemlidir.

Okuduğunu Anlama Nasıl Geliştirilir?

Yazılı bir metinde geçen kelimelerin anlamlandırılması ve bilgi olarak kavranması düşünme yetisinin gelişmesine destek olmaktadır. Metnin içeriğinin anlaşılması ve doğru şekilde anlatılması, özetlenmesi anlama yeteneği ile birebir ilişkili olmaktadır. Bu yeteneği geliştirmek için;

Konsantrasyonu engelleyen her türlü dış etken ortadan kaldırılmalıdır.

Kelime dağarcığı geliştirilmelidir. Bu şekilde anlamak daha kolay olabilmektedir.

Eğer metin çok uzunsa öncesinde özet çıkarılarak daha açık hale getirilmeli.

Anlaşılması güç olan yazılar, kişinin kendi duyabileceği kadar yüksek sesle okuması ile daha yalın duruma getir.

Eğer yazı içerisinde anlamakta güçlük çekilen paragraflar olursa, sakince tekrar okunmalı ya da ara verilmeli.

Metnin konusunu ele alan görseller kullanarak, hafızada uzun süre kalması sağlanır.

Akıcı ve hızlı bir şekilde kelimelerin, cümlelerin çözümlenebilmesi için anlama tekniklerinden yararlanılması faydalıdır.

Okuduğunu Anlama Stratejileri Nelerdir?

Anlama stratejisi için en önemli detaylardan birisi okuyucunun metni okurken kendine sorular sormasıdır. Soru sormak bilginin bütünleşmesi ve daha önceki öğrenilenler ile birleşmesi için önemlidir. Bir başka yöntem ise metinden sonuç çıkarılmasıdır. Bu şekilde bir anlam yaratılmıştır.

Kişide var olan bilgilerin yeni bilgilerle bütünleşmesi için yazıyı okurken doğru tahminlerin çıkarılması, okuduğunu anlamak için farklı bir tekniktir. Bunun yanı sıra metni okurken kendi cümleleriniz ile notlar çıkarmanız sentezlemeye kolaylaştıracağından daha iyi anlamaya destek olur.

Eğitim İçin Önerilerimiz

Okuduğunu anlama eğitiminde öncelikli bireyin anlama becerilerini geliştirmektir.. Eğitim süreci ne kadar programlı uygulanırsa sonuç almak o kadar mümkün olacaktır. Okuduğunu anlamanın gelişimi için kitabımızı inceleyip satın almak için hemen tıklayın.

Yorum (1)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir