DEHB Nedir?

dehb nedir

DEHB (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu), beyindeki bazı kimyasal maddelerin işleyişindeki farklılıklar nedeniyle oluşan bir nörogelişimsel bozukluktur. DEHB olan kişilerde dikkat, dürtüsellik ve öz düzenlemeyle ilgili sorunlar görülmektedir. Bazı kişilerde bunun yanı sıra şiddetli fiziksel huzursuzluk da (hiperaktivite) ortaya çıkabilmektedir.

DEHB belirtileri dikkat eksikliği, hiperaktivite ve dürtüsellik olarak 3 ana kategoride toplanmaktadır. Görülebilen semptomlar, yaş, cinsiyet ve bireysel özelliklere göre değişmekle birlikte genelde 12 yaşından önce başlamaktadır. Aynı zamanda günlük hayatı da oldukça etkilemektedir.

DEHB’nin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak çevresel, genetik ve nörolojik faktörlerin bir araya gelmesi ile oluştuğu düşünülmektedir. Bu faktörler beyindeki kimyasal maddelerin işleyişindeki farklılıklara ve aynı zamanda beyindeki sinir ağlarındaki değişikliklere yol açarak DEHB semptomlarına neden olabilmektedir.

DEHB Tedavisi Ne Kadar Sürer?

DEHB tedavisi, kişinin semptomlarının şiddetine, eşhastalanımlarının varlığına, tedaviye uyumuna ve tedavi yöntemlerine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Genellikle DEHB tedavisi ömür boyu sürmez, ancak belirtiler yetişkinlikte de devam edebilmektedir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığı zaman, tedaviye ihtiyaç duyulabilmektedir.

DEHB tedavisinde en sık kullanılan ilaçlar, beyindeki dopamin ve noradrenalin gibi kimyasal maddelerin dengesini sağlayan uyarıcı ilaçlardır. Bu ilaçlar, dikkat, hiperaktivite ve dürtüsellik üzerinde oldukça etkili olan ilaçlardır. Uyarıcı ilaçların etkisi, ilacın alınmasından kısa bir süre sonra başlamaktadır. Aynı zamanda ilaçların etkisi birkaç saat sürmektedir.  Uyarıcı ilaçların yan etkileri arasında iştahsızlık, uykusuzluk, baş ağrısı, mide bulantısı, sinirlilik ve tansiyon yükselmesi gibi yan etkiler yer almaktadır.

dehb nedir

Uyarıcı olmayan ilaçlar da DEHB tedavisinde kullanılabilmektedir. Bunlardan biri atomoksetindir. Atomoksetin, beyindeki noradrenalinin işleyişini düzenleyerek dikkat eksikliği ve dürtüsellik üzerinde olumlu bir etki göstermektedir. Atomoksetin, uyarıcı ilaçlara göre daha uzun süreli etkiye sahiptir ve günde bir veya iki kez alınabilmektedir. Atomoksetinin etkinliği 1-2 hafta içerisinde başlamaktadır. Ancak tam etkisinin görülmesinin 6 haftaya kadar uzayabileceği söylemek mümkün olacaktır. Atomoksetinin yan etkileri arasında iştahsızlık, mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, karın ağrısı, uykusuzluk, sinirlilik ve tansiyon yükselmesi gibi yan etkiler bulunmaktadır.

DEHB tedavisinde ilaçların yanı sıra, psikososyal müdahaleler de önemlidir. Psikososyal müdahaleler, kişinin davranışlarını, duygularını ve ilişkilerini iyileştirmeye yöneliktir. Psikososyal müdahaleler arasında bilişsel davranışçı terapi, ebeveyn eğitimi, sosyal beceri eğitimi, nörofeedback, biofeedback ve davranışsal terapi sayılabilir.

Eğitim İçin Önerilerimiz

DEHB eğitiminde öncelikli dikkat becerilerini arttırmaktır. Eğitim süreci programlı ve verimli olduğunda sonuç almak da o kadar mümkün olacaktır. DEHB eğitimi için Dİkkati Güçlendirme ürünümüzü inceleyip satın almak için hemen tıklayın.

Yorum (1)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir